Uzun yazlar boyunca kullanmak istiyorsanız ahşap mobilyalarınızı işlemden geçirmeniz ve bakımının yapmanız gerekir. Endişeye kapılmayın, çatlama ve kuruma risklerinden kaçınmak için mobilyalarınızı doğru şekilde nasıl koruyacağınızı öğrenmeniz için sizlere rehberlik edeceğiz.
Kullanımdan önce yağ işlemi
Ahşap bahçe mobilyalarınızı ambalajından çıkardıktan ve monte ettikten hemen sonra yağlamak her zaman iyi bir fikirdir. Ahşap zaten yağ ile işlem görmüş olsa da, ilk uygulamadan bu yana zaman geçmiş olabileceğinden yeniden uygulamanızı öneririz.
Derin temizlik
Her zaman bahçe mobilyalarının iyice temizlendiğinden emin olun, örneğin yağ uygulamadan önce basınçlı yıkama makinesi kullanabilirsiniz. Yıkama işlemi için her zaman paketteki talimatları izleyin.
Düzenli yağ işlemi
Sert ahşap mobilyalara yağ uygulamadan önce sert ahşap için uygun yağ kullandığınızdan ve ahşap mobilyalarınızın tamamen kuru olduğuna emin olun. Mevsim boyunca ve kış dönemi için mobilyalarınızı kaldırmadan hemen önce iki veya üç kez yağlamanız önerilir.
Tik (Teak) ağacından mobilyalar, yağ işlemi gerektirmez çünkü tik zaten çok yağlı bir ağaçtır. Zamanla tik mobilyalarınızda doğal bir beyaz renk tonu oluşturur. Bu izler tik yağı ile giderilebilir, mobilyalarınızı yağlamaya karar verirseniz, tıpkı sert ahşap mobilyalarda olduğu gibi, sürekli yağ uygulaması gerektirecektir.
Küf ve mantar saldırısı
Bahçe mobilyalarınızı düzenli olarak yağ uygulayıp bakımını yapsanız bile, yine de yine de küf ve mantar saldırıları meydana gelebilir. Çoğunlukla mobilyanın bir kısmı karardığında veya bazı durumlarda neredeyse siyah olduğunda küflenme süreci başlamış demektir. Aşağıdaki ipuçlarımızı takip ederek sorunu çözebilirsiniz:
- Mobilyalarınızı ahşap temizleyici ile iyice yıkayın. Paketin üzerindeki talimatları izleyin ve mobilya hala kirliyse prosedürü tekrarlayın.
- Ahşap temizleyici ile yıkadıktan sonra mobilyanızda hala izler varsa, etkilenen bölgeleri güçlü bir sıvı klor solüsyonu ile yıkamayı deneyin ve ardından suyla iyice durulayın.
- Klor tedavisi de işe yaramazsa, geriye kalan sadece zımpara ve kol gücüdür! Etkilenen bölgeleri taze ahşaba ulaşana kadar cilalayın. Basınçlı yıkama makinesi kullanmayı da deneyebilirsiniz. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, her zaman işlemi söz konusu ahşaba yönelik yağ ile yağlayarak bitirmenizi öneririz.
Rutubet
Rutubet dediğimiz izler genellikle mobilyaların en kalın kısımlarında kuru beyaz toz olarak görünen zararsız bir mantar türüdür. Sıcaklık ve yüksek nemdeki büyük dalgalanmalar rutubet için ideal koşullar sağladığından, rutubet genellikle Avrupa ülkelerinde yaygın olarak ortaya çıkar. Küfü bir bez veya fırça ile silin. Ardından bakım yapmak genellikle gerekli değildir, ancak ahşap yağı iyi bir fikirdir.
Yeniden sıkıştırma
Ahşap doğal bir üründür ve ahşap bahçe mobilyaları farklı hava koşullarına tepki verir. Ahşapta gerilimden dolayı çatlaklar ve dengesizlikler görülebilir. Bu nedenle, mobilyalarınızı periyodik olarak yeniden sıkıştırmanız önemlidir.
Kışın depolama
Kış boyunca düzgün bir şekilde saklarsanız, mobilyalarınız daha uzun süre dayanır. Örneğin, ahşap mobilyalarınızı kuru ve sıcak bir odaya koymamalısınız çünkü bu, mobilyaların kurumasına neden olabilir. Bunun yerine, ahşap mobilyalarınızı yağmur ve kardan koruyabileceğiniz yeterli havalandırmanın olduğu bir garajda veya barakada saklamalısınız. Mobilyalarınızın üzerini plastik ve benzeri malzemelerle kaplamanız ahşapta çürüme ve mantar oluşumuna neden olabileceğinden önermiyoruz.