Divan bazası üzerinde hafızalı köpük şilte

Yatakların bakım ve korunması

Yatağının ne kadar eski olduğunu ve hatta çok eski olabilme ihtimalini düşünenler muhtemelen yalnızca birkaç kişidir – ancak diğer birçok şeyde olduğu gibi, yatağınız da sonsuza kadar “yaşamaz”. Peki yatağınızı kaç yıl kullanmalısınız ve ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz bir şeyler var mı?

Yatağınızı ne sıklıkla değiştirmelisiniz?  

Yatağınızın ömrü birçok faktöre bağlıdır.

  • Kalite: Yatağınızın ne kadar dayanacağı konusunda kalite, oldukça önemli bir rol oynayan faktörlerdendir – kalite ne kadar iyiyse, o kadar uzun süre dayanır.
  • Ağırlık: Yatak üzerindeki yük büyük ölçüde değişebilir. Daha ağır bir kişi, yatağa daha hafif birinden daha fazla yük bindirir ve bu nedenle yatağın daha çabuk değiştirilmesi gerekecektir.
  • Ter: Her gece ter ile toksinlerin bir kısmını atarız. Geceleri ½-1½ litreye kadar terleyebiliriz. Ter, yatak pedine nüfuz eder.
  • Yatak bakımı: Yatağınıza gerekli bakımı gösterirseniz yıllarca dayanır. Aşağıda, yatağınızı en iyi şekilde nasıl koruyacağınız hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yatağınızın çok eski olup olmadığının iyi bir göstergesi, yatağın üzerinde rahat olmanız ve sabah kalktığınızda kendinizi dinlenmiş hissetmenizdir. Yatak çok eski ve aşınmış durumdaysa, vücudunuz ve sağlığınız için sağlıklı değildir. Bu size kötü bir gece uykusu yaşatabilir, ancak aynı zamanda sırt ve bel için büyük bir sorun oluşturabilir, işte bu nedenle yeni bir yatak arayışına girmelisiniz. Kural olarak hijyen ve fizyolojik sebeplerden ötürü 10-12 yıl sonrasında yatağınızı değiştirmenizi tavsiye ederiz.

Bakım ve Koruma

Yatağınızın ömrünü, ona iyi bakarak uzatabilirsiniz. Yatağınızı korumak için alabileceğiniz çeşitli önlemler vardır. Bu basit ve kolay ipuçlarını izleyerek, yatağınızdan en iyi şekilde yararlanın.

Yatak pedi kullanın

Bir yatak pedi ile uyuduğunuz zaman, teri emer ve yatağınızı korur. Yatak pedinin yıkanması kolaydır ve yılda en az altı kere ve hatta toz akarlarına karşı alerjiniz varsa daha fazla yıkanması gerekir. Yatak pedinizi iki ila üç yıl sonrasında değiştirin.

Yatak şiltesi kullanın

Aynı zamanda bir yatak şiltesi ekleyebilirsiniz çünkü hem yatağı korur hem de konforu arttırır. Bununla beraber, yatak şiltesinin yatak kadar uzun süre dayanmadığını ve bu nedenle daha sık değiştirilmesi gerektiğini unutmayın. Ömrü günlük yüke göre değişir.

Yatağınızı ters çevirin

Yaylı yataklar, sünger yataklar ve yatak şilteleri yılda 3-4 kez çevrilmelidirler. Sadece iki yatma alanı değil, aynı zamanda baş ve ayaklar da çevrilmelidir. Yatağınızın tersine çevrilebilir olduğunu kontrol etmeyi unutmayın. Kutu yataklardaki baş ve ayak bölgesi yılda 3-4 kez yer değiştirmelidir. Bu, yatağın sizin anatominize göre çok fazla şekil almasını önler.

Her türlü yatağı düzenli olarak süpürün

Hem hijyen amaçlı hem de toz ve kirin kapitone yapıya girip kapatmasını önlemek için.

Yatağın altında hava olsun

Bu şekilde yatak, nemin yataktan çıkabilmesi için aşağıdan havalandırılacaktır. Yaylı yataklar, yoğuşan suyun dışarı çıkmasını sağlamak için karyola çerçevesindeki çıtalı bir baza üzerine yerleştirilmelidir.

Yatak örtülerinden kaçının

Sabah uyandığınızda ilk iş olarak yatağınızı toplamayın. Gece boyunca ter ve buhardan oluşan nemin yataktan çıkabilmesi ve yatağın hava alması oldukça önemlidir.

Mümkünse yatağınızı ve yatak şiltesini havalandırın

Aylık olarak yatağınızı ve yatak şiltenizi havalandırmanıza gerek yok, sadece belirli aralıklarla havalandırmanız yeterlidir. Toz akarları nemli ortamlarda oluşur ve nemli bir yatak ve yatak şiltesi bu durumda savunmasız kalır.

Daha fazlasını keşfedin

En iyi yatak hangisidir?

En iyi yatak hangisidir?

Yaylı yatak mı sünger yatak mı? Seçiminizi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Yaylı yatak mı sünger yatak mı? Seçiminizi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Bir yatağın fiyatı ne kadardır?

Bir yatağın fiyatı ne kadardır?

Doğru yatağı seçme kılavuzu

Doğru yatağı seçme kılavuzu