Dekoratif minderler, yorganlar ve üst şilte ile yatak bulunan açık kahverengi yatak odası

Kılavuz: Hangi yorganı seçmelisiniz?

Bu kılavuzda, özel zevkinize ve ihtiyaçlarınıza en uygun yorganı nasıl seçeceğiniz konusunda tavsiyelerimizi bir araya getiriyoruz. Uykuyla ilgili en önemli ipuçlarından biri, terlemeden veya üşümeden iyi bir uyku çekmenize olanak tanıyan bir yorgana sahip olduğunuzdan emin olmaktır.

Kılavuzumuz, yeni bir yorgan seçme zamanı geldiğinde göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurlara odaklanıyor. Bu unsurlar yorganın malzemesi, boyutu ve uykunuzu etkileyebilecek diğer tüm özelliklerini kapsar. Sizin için en uygun yorganı bulmanıza yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler de sunuyoruz.

    1. İyi bir yorganın özellikleri nelerdir?

    Bir yorgan sadece bir yorgan değildir. Geceleri ne kadar iyi uyuduğunuzu büyük ölçüde etkileyen çok önemli bir etmendir. Bir yorgan seçerken ayrıca boyut, dolum gücü, ağırlık, yorganınızı ne sıklıkla değiştirdiğiniz ve uyurken yorganınızın vücudunuzu ne kadar sarmasını istediğinizi de düşünmelisiniz.

    İlerleyen bölümlerde, yorgan seçim sürecinizi kolaylaştırmak için tüm bu faktörlere daha yakından bakacağız. 

    2. Doğru yorgan boyutu nasıl seçilir?

    Daha iyi uyumanıza yardımcı olacak bir yorgan seçmenin ilk adımı, seçeneklerinizi değerlendirirken boyunuzu düşünmektir. Genel bir kural olarak, yorgan boyunuzdan 20-30 cm daha uzun olmalıdır.

    Yorganımın boyutunu ne zaman değiştirmeliyim?

    Farklı yatak boyutlarına ve kişisel tercihlere uyum sağlayan tek kişilik, çift kişilik, king boy ve süper king boy gibi çeşitli boyutlarda yorganlar bulabilirsiniz. Sizin için en iyi boyutu seçmek, büyük ölçüde yorganı nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Örneğin, yalnız uyuyorsanız ve yorganı altınıza sokmak için ekstra genişlikten yararlanmak istiyorsanız, çift kişilik bir yorgan uygun olacaktır. Ancak hem kendiniz hem de eşiniz için tek bir yorgan almayı planlıyorsanız, ekstra 20 ila 40 cm genişlik eklemeyi düşünebilirsiniz.

    Çocuğum için hangi boyutta yorgan almalıyım? 

    Okul çağının altındaki çoğu çocuk için bir yetişkin yorganı çok büyük olacaktır. Küçük çocuklarınız için, bunun yerine bir bebek yorganı veya çocuk yorganı düşünmelisiniz. Her ikisi de küçük çocuklar düşünülerek üretilmiştir.

    Çocuğunuzun gelişimi, çocuk boyutundan yetişkine ne zaman geçmeniz gerektiğini etkiler. Ancak uyku düzenlerindeki değişiklikler de daha büyük bir yorgana geçme zamanının geldiğini gösterebilir.

    100x140 cm'lik bir yorgan, 9 aylıktan okul çağına kadar olan bir çocuğa uygundur. 

    Tür

    Boyut

    Kimler için uygun

    Bebek yorganı

    67x100 cm

    Bir yaş altındaki çocuklar

    Çocuk yorganı

    100x140 cm

    9 aylıktan okul çağına kadar çocuklar

    3. Ağırlık, dolum gücü ve sıcaklık

    Bir yorganın sıcaklığı söz konusu olduğunda, JYSK olarak yorganlarımızı üç kategoriye ayırırız: serin, sıcak ve ekstra sıcak. Hangi türü seçeceğiniz şunlara bağlıdır:

    • Yazın mı yoksa kışın mı kullanmayı planladığınız
    • Geceleri sıcak mı yoksa serin mi hissetmeyi tercih ettiğiniz
    • Uyurkenki vücut ısınız

    Doğal dolgulu bir yorganın (örneğin kuş tüyü yorgan) sıcaklığı, dolgu gücüne göre belirlenir. Dolgu gücü ne kadar yüksekse, yorgan sıcaklığı korumada o kadar iyidir.

    Düşük dolgu gücüne sahip bir yorganın sıcak hissettirmek için daha fazla yoğunluğa (ağırlığa) ihtiyaç duyar, yüksek dolum gücüne sahip bir yorgan ince bile olsa ısıyı hapseder ve sizi sıcak tutabilir. 

    Dolgu gücü üç faktör tarafından belirlenir:

    • Kalite
    • Tüy ve kuş tüyü arasındaki oran
    • Ördek ve kaz türleri

    Ağırlıklı bir yorgan satın almalı mısınız?

    Birçok kişi ağırlıklı yorganın sakinleştirici bir etkisi olduğunu hisseder. Bu da ağırlıklı yorganları sağlık sektöründe popüler hale getirmektedir.

    Ağırlıklı yorganın en belirgin özelliği, tahmin edeceğiniz gibi ağırlığıdır. Standart bir elyaf, kuş tüyü veya kaz tüyü yorgan 1 ila 2 kg ağırlığındadır. Ağırlıklı yorgan ise bundan çok daha ağırdır.

    Ağırlıklı yorganlar öncelikle küçük cam incilerle doldurulur. Bu küçük cam inciler, ağırlıklı bir yorganın dolgusunun yüzde 95'ini oluşturur. İnciler yorganı ekstra ağırlaştırır ve vücudunuza göre şekil almasını sağlar. Ağırlıklı bir yorgan denediğiniz an vücudunuzu sardığını hemen fark edeceksiniz.

    Yorganın doğru ağırlığını bulmak için önce kendi ağırlığınızı düşünmelisiniz. Temel bir kural, yorganın kendi ağırlığınızın %10-15'i kadar olması gerektiğini söyler. Eğer ağırlığınız 50-70 kg arasındaysa, 7 kg ağırlığında bir yorgan muhtemelen sizin için uygundur. Ağırlığınız 70-90 kg arasındaysa, 9 kg'lık bir yorgan tercih edebilirsiniz.

    4. Bir yorgan ne kadar tutar?

    Bir yorganın fiyatı, malzemesine ve kalitesine bağlıdır. JYSK'da her ihtiyaca ve bütçeye uygun yorganlarımız vardır. Bütçenize uygun bir yorgan bulmanın ilk adımı, JYSK'da yorganlarımızı ayırdığımız üç kalite grubunu anlamaktır. Bu gruplar BASIC, PLUS ve GOLD'dur.

    Yorganın dolgusu fiyatını nasıl etkiler? 

    Kalite ve fiyat birbirlerini etkilerler. Bir yorganın fiyatını anlamak için, doğal ve elyaf yorganlarda en yaygın kullanılan dolgu türlerini bilmek önemlidir. 

    Doğal dolgu

    Farklı doğal dolgu türleri bulunmaktadır.

    Kuş tüyü

    Kuş tüyü, düşük yalıtım gücüne sahip ekonomik bir doğal malzemedir. Yüksek oranda kuş tüyü, bazı kişiler tarafından tercih edilen nispeten ağır bir yorganla sonuçlanır. 

    Ördek tüyü

    Ördek tüyü, kuş tüyünden daha iyi yalıtım gücüne sahiptir. 

    Muscovy ördek tüyü

    Muscovy ördek tüyü ördek tüyünden daha küçüktür ve daha iyi yalıtım özelliğine sahiptir. 

    Kaz tüyü

    Kaz tüyü yüksek bir yalıtım gücüne sahiptir. Güzel ve havadar bir yorgan yaratır.

    Pufla kuşu tüyü

    Pufla kuşu tüyü dünyanın en sıcak ve en hafif doğal malzemelerinden biri olarak kabul edilir. 

    Elyaf dolgu 

    Elyaf dolgu farklı kalitelerde mevcuttur. 

    İki boyutlu elyaf

    Standart elyaf dolgu, yatak sektöründe iki boyutlu elyaf olarak bilinir. Uygun fiyatlı bir üründür. 

    Üç boyutlu elyaf

    Üç boyutlu elyafa boş elyaf da denir. JYSK'da, içi boş elyafımızın üç versiyonu bulunmaktadır: tek delikli, üç delikli ve yedi delikli. Delikler hava ile doldurulur ve böylece dolgunun yalıtım gücünü arttırır. 

    5. Yorganınızı ne sıklıkla değiştirmelisiniz?

    Genel bir kural olarak, yorganınızı her beş ila on yılda bir değiştirmelisiniz, ancak bu hem doğal dolgulu hem de elyaf dolgulu yorganın kalitesine de bağlıdır.

    Yıpranmış bir yorgan uyku konforunuzun azalmasına neden olacaktır. Yorganınızı değiştirme zamanının geldiğini anlamak için aşağıdaki unsurlara dikkat etmelisiniz. 

    1. Hacim: Dikkat edilmesi gereken en önemli şey yorganın hacmidir. Dolgu, yorganı satın aldığınızdaki hacimle aynı mı?

    2. Topaklanma: Dolgunun dağılımına da dikkat etmelisiniz. Dolgu yorganın her tarafına eşit olarak dağılıyor mu yoksa belirli bölgelerde topaklanıyor mu? Farklı bölgelerde toplandığını fark ederseniz lütfen yorganınızı iyice sallayın.

    3. Astar: Kumaşta küçük delikler oluştuğunda, yorganın dolgusu bu deliklerden dökülmeye başlayacaktır. Nevresim takımınızı değiştirirken delikleri inceleyebilirsiniz.

    4. Görünüm: Yorgan üzerinde yıkandığında çıkmayan lekeler ve renk değişimleri görüyorsanız, yorganı değiştirme zamanı gelmiş demektir. 

    6. En iyi yorganlar

    Yeni bir yorgan arıyorsanız, çok çeşitli seçeneklerden bunalmış olabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun bir modele sahip olabilmeniz için yorgan seçimi konusunda size tavsiyelerde bulunmaya her zaman hazırız. Hemen web sitemize göz atabilir veya size en yakın JYSK mağazasını ziyaret edebilirsiniz. Çeşitli fiyat aralıklarında ve farklı ihtiyaçlara uygun geniş bir yorgan yelpazesi sunuyoruz. Tüm seçeneklerimizi burada görebilirsiniz.

    Mümkün olan en iyi uyku ortamını yaratma konusunda ipuçları almak için diğer kılavuzlarımızı da okuyabilirsiniz. 

    Daha fazlasını keşfedin

    Doğru yorgan boyutu nasıl seçilir?

    Doğru yorgan boyutu nasıl seçilir?

    Yorgan seçiminde alerji ve konforun önemi

    Yorgan seçiminde alerji ve konforun önemi

    Yorgan Kılavuzu

    Yorgan Kılavuzu