Yastık ve yorganla yatakta sırt üstü uyuyan kadın

İhtiyaçlarınıza en uygun yastık hangisi?

Yeni bir yastığa mı ihtiyacınız var? Bu makalede, hem destek ve konfor hem de bütçeniz açısından en iyi yastığı bulmak için bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilirsiniz. Yastık dolgusundan kalitesine, boyutuna, yapısına ve fiyatına kadar her şeyi ele alacağız. Ayrıca, sizin için en uygun yastığı seçmenize yardımcı olacak somut tavsiyeler de vereceğiz.

    1. Farklı yastık türleri nelerdir?

    Bir yastık seçerken, seçeneklerinizi bilmeniz önemlidir. Genel olarak, üç tür yastık bulunmaktadır:

    • Elyaf yastıklar
    • Doğal yastıklar
    • Özel yastıklar

    Görünüşleri benzer olsa da ve aynı amaçla kullanılsalar da, bu üç yastık türü arasında önemli farklılıklar vardır. Yastıklarda kullanılan malzemeler, yapıları ve boyutları değişiklik gösterebilir. Bu faktörler, yastığınızdan alacağınız desteği etkiler.

    Elyaf Yastıklar 

    Elyaf yastıklar sentetik dolgu içerir. Genellikle bu sentetik dolgu, polyesterden yapılmış elyaf dolgusudur. Elyaf yastıklar farklı boyutlarda ve yapılarda gelir, ancak hepsi esnek olmalarıyla bilinir. Bu, yastığın içeriğini kolayca şekillendirmenizi ve tercih ettiğiniz uyku pozisyonuna uyarlamanızı sağlar. Elyaf yastıklar genellikle piyasadaki en uygun fiyatlı yastık türüdür.

    Elyaf yastıklarla ilgili bilmeniz gereken üç şey:

    • Elyaf yastıklar yumuşak ve hafiftir, bu da diğer yastık türlerine göre daha az destek sağlayabileceği anlamına gelir.
    • Elyaf yastığın dolgusunu kolayca şekillendirebilir ve uyku pozisyonunuza uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz. 
    • Elyaf yastıklar yıkaması kolaydır ve diğer yastık türlerinden daha hızlı kurur. Bu, gece terleme eğiliminde iseniz gerçek bir avantaj olabilir.

    Yumuşak, uygun fiyatlı ve pratik bir yastık istiyorsanız ve boyun ve omuz desteğine özel bir ihtiyaç duymuyorsanız, elyaf yastık iyi bir seçenektir.

    Doğal Yastıklar

    Doğal yastık, doğal dolgu malzemesi içeren bir yastık türüdür. Çoğu durumda dolgu, tüylerden oluşur, ancak yün, ipek ve kapok gibi malzemeler de kullanılabilir. Doğal yastıklar, farklı boyutlarda ve yapılarda gelir ve yumuşak olmalarıyla birlikte iyi destek sağlamalarıyla ünlüdür.

    Doğal yastıklarla ilgili bilmeniz gereken üç şey:

    • Dolgu malzemesi, yastığın içinde kolayca hareket ettirilebilir, bu da yan veya sırt üstü uyuma pozisyonları arasında geçiş yaparken yardımcı olur.
    • Doğal yastıklar ve elyaf yastıklar benzer hissedilse de, doğal dolgu sentetik dolgudan daha iyi destek sağlar. Doğal yastıklar, özellikle sıkışan tüylerin sağladığı destek ile omuzlarınızın ve boynunuzun konturlarına uyum sağlar. 
    • Kaz tüyü, ısıyı çok iyi düzenleyen doğal bir malzemedir. Kaz tüyü yastık, uyurken terleyenler için iyi bir seçimdir.

    Boyun ve omuzlarınızı şekillendiren, ergonomik olarak doğru bir pozisyonda yatmanızı sağlayan yumuşak ve rahat bir yastık istiyorsanız; gece boyunca sıcak hissediyorsanız ve uyku ortamınızın sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olacak bir yastık arıyorrsanız doğal dolgulu yastık iyi bir seçenektir.

    Özel Yastıklar

    Özel yastık, genellikle hafızalı köpük veya lateks gibi özel bir dolgu malzemesi ile doldurulmuş bir yastık türüdür. Dolgu malzemesine bağlı olarak, özel yastık oldukça ergonomik bir yastık olabilir. Hafızalı köpük ile doldurulmuş özel yastıklar, kaslarınız ve eklemleriniz için optimal destek ve rahatlama sağlar. Lateks dolguya sahip özel yastık ise olağanüstü nefes alabilirlik sunar ve fazla ısıyı serbest bırakmada çok iyidir.

    Özel yastıklarla ilgili bilmeniz gereken üç şey:

    • Özel yastıklar mükemmel destek sağlamalarıyla bilinir.
    • Hafızalı köpük içeren özel bir yastık seçerseniz, ergonomik olarak doğru bir pozisyonda uyumak için en iyi desteği alırsınız.
    • Özel yastıklar, genellikle yan yatan ve bu nedenle omuz ve boyun çevresinde ekstra desteğe ve rahatlamaya ihtiyaç duyanlar için özellikle uygundur.

    Genellikle yan veya sırt üstü uyuyorsanız ve tüm gece boyunca rahat ve ergonomik olarak doğru bir uyku pozisyonunu koruyacak mükemmel destek sunan sağlam bir yastık arıyorsanız özel yastık iyi bir seçenektir.

    2. Yastık Boyutları

    Doğru yastık boyutunu seçmek, aslında yastığın yüksekliğini seçmek demektir.

    Dört farklı yastık yüksekliği arasından seçim yapabilirsiniz:

    • Alçak
    • Orta
    • Yüksek
    • Ekstra yüksek

    Bir yastığın yüksekliği, yapısına, içerdiği dolgu miktarına ve içindeki dolgu türüne bağlıdır. Alçak yastıklar sınırlı miktarda dolguya sahiptir ve bu nedenle sadece sınırlı miktarda destek sağlarlar. Bununla birlikte, boynunuz için yeterli destek sağlayacak alçak özel yastıklar bulmak mümkündür.

    Yüksek yastıklar çok fazla dolguya sahiptir ve boynunuza bol miktarda destek sağlayabilir. Büyük miktarda dolguya sahip yüksek bir yastık, yan uyurken başınız ve omzunuz arasındaki boşluğu doldurmakta çok iyidir. Bu, yan uyuyanların gece boyunca ergonomik olarak doğru bir pozisyonda kalmalarına yardımcı olur.

    İdeal yastık yüksekliği büyük ölçüde uyuma pozisyonunuza bağlıdır. Yan uyuyanlar için en iyi yastık, sırt üstü veya yüz üstü uyuyanlar için uygun olmayabilir. Yatağınızın sertliği de yastık seçiminde önemli bir faktördür.

    Sert bir yatakta yan yatıyorsunuz

    Yan yattığınızda başınız ve omzunuz arasında oluşan boşluğu dolduracak yeterli desteği sağlayacak bir yastık seçmelisiniz. Sert bir yatak, genellikle doldurulması gereken boşluğun boyutunu artırır.

    Yumuşak bir yatakta yan yatıyorsunuz

    Yumuşak bir yatakta yatarken omzunuz yatağa gömülür. Bu nedenle, başınız ve omzunuz arasındaki boşluk daha küçüktür, bu yüzden yüksek bir yastığın sağlayacağı desteğe ihtiyaç duymazsınız.

    Sırt üstü yatıyorsunuz

    Sırt üstü yatıyorsanız, yatağınızın ne kadar yumuşak veya sert olduğuna bakılmaksızın yastığınızın alçak olması gerekir . Genel bir kural olarak, yatağınız ne kadar yumuşaksa, yastığınız o kadar alçak olmalıdır. Çok yumuşak bir yatakta sırt üstü yatıyorsanız, yastığınız neredeyse hiç yüksek olmamalıdır.

    3. Yastık Yapısı

    Yeni yastığınızın yapısı ise, öncelikle kaç odacığa sahip olması gerektiğiyle ilgilidir. Yastık odacıkları, yastığın içindeki dolguyu içeren bölmelerdir. Odacıklar, yastığın özellikleriyle ilgili önemli bir rol oynar.

    Çoğunlukla, bir yastık bir veya üç odacıklı olur. Çok odacıklı yastıklar genellikle tüy ve mikrofiberler gibi dolgu kombinasyonları içerir, bu da yastığa yumuşak bir dış katman ve daha sert bir çekirdek sağlar. Şimdi, yastıkların kaç odacığa sahip olduğuna göre nasıl farklılık gösterdiğine yakından bakalım: 

    • Tek odacıklı yastıklar: Bu tür yastıklar tek katman dolguya sahiptir. Tüm dolgu aynı bölmede olduğunda, dolgunun etrafında hareket etmesi ve böylece yastığın ihtiyaçlarınıza göre şekillendirilmesi daha kolay olur. Tek odacıklı yastıklar genellikle üç odacıklı yastıklardan daha yumuşaktır.
    • Üç odacıklı yastıklar: Üç odacıklı yastıklar, farklı dolgu türlerini ayrı katmanlarda içerir. Dış katmanlarda yumuşak dolgu ve sert bir çekirdek kombinasyonu, çok odacıklı yastıkların tek odacıklı yastıklardan daha fazla destek sağlamasına olanak tanır. Bu yastıklar oldukça sağlamdır ve dolgu, tek odacıklı yastıklardaki kadar kolay hareket ettirilemez ve şekillendirilemez.

    4. Yastık Dayanıklılığı

    Genel bir kural olarak, yastığınızı her iki yılda bir değiştirmeniz gerekir. Mevcut yastığınızın durumunu şu şekilde değerlendirebilirsiniz:

    Sıkılık: Yastığınız destekleyici işlevini kaybetmiş ve pofuduk olmaktan çok sönük hissettiriyorsa.

    Görünüm: Yastığınızda, düzenli yıkamayla çıkmayan lekeler ve/veya renk değişiklikleri oluşmuşsa.

    Aşınma ve yıpranma: Kumaşta delikler, aşınmış dikişler veya genel olarak yıpranmış bir görünüm varsa.

    Yastığınız sıkılığını kaybetmeye başladığında, ihtiyacınız olan desteği artık alamayabilirsiniz. Ergonomik olarak doğru bir uyku pozisyonunu sürdürmekte zorlanırsınız. Sonuç olarak, boyun ağrıları, gerilim baş ağrıları gelişme riski taşır ve genel olarak kötü bir uyku çekme olasılığınız artar.

    Bu yüzden yastığınızın durumuna dikkat etmek ve zamanında değiştirmek önemlidir.

    5. Yastık Fiyatları

    Elyaf yastıklar, diğer yastık türlerine göre genellikle daha uygun fiyatlıdır. Ürün yelpazemizde BASIC, PLUS ve GOLD olmak üzere üç kalite aralığında yastıklar bulacaksınız. Aşağıdaki tabloda, her kalite aralığında tüm yastık türleri için seçenekleri görebilirsiniz. 

    6. Kontrol Listesi: Hangi yastığı seçmelisiniz?

    Bu makalenin başından başladıysanız, şimdiye kadar yastıklar ve yastık seçiminizi etkileyen çeşitli faktörler hakkında birçok bilgi okudunuz. Takip etmesi zor olabilir, bu yüzden işte en önemli noktaların kısa bir özeti:

    Yastık desteği

    Yumuşak bir yastık mı istiyorsunuz? 

    Elyaf bir yastık seçin.

    Destekli ve sert bir yastık mı istiyorsunuz?

    Özel bir yastık veya birden fazla odacığı olan doğal bir yastık seçin.

    Ekstra desteğe ihtiyacınız var mı?

    Özel bir yastık seçin.

    Uyku pozisyonunuza uygun bir yastık

    Yan yatarak mı uyuyorsunuz?

    Yüksek veya orta yükseklikte bir yastık seçin.

    Sırt üstü mü uyuyorsun? 

    Orta yükseklikte bir yastık seçin.

    Yüzüstü mü uyuyorsunuz? 

    Alçak bir yastık seçin (ideal olarak sırt üstü veya yan yatarak uyumaya çalışmalısınız).

    Horlamayı durdurmanıza yardımcı olacak bir yastık mı istiyorsunuz?

    Yan yatarak uyumanıza yardımcı olacak bir yastık seçin.

    Yatağınıza uygun bir yastık

    Sert bir yatakta mı uyuyorsunuz?    

    Orta veya yüksek bir yastık seçin.

    Yumuşak bir yatakta mı uyuyorsunuz? 

    Orta yükseklikte bir yastık seçin.

    Sırt üstü mü uyuyorsunuz?

    Alçak veya orta yükseklikte bir yastık seçin.

    Yastık yapısı

    Genelde yan ya da sırt üstü mü uyuyorsunuz? 

    Sizin için en iyi seçenek muhtemelen sabit, çok bölmeli bir yastıktır.

    Yan ve sırt üstü uyumak arasında geçiş yapıyor musunuz? 

    Muhtemelen sizin için en iyi seçenek, şekil alabilen, tek bölmeli bir yastıktır.

    7. En iyi yastıklar

    Yeni bir yastık satın almayı düşünüyorsanız, muhtemelen seçebileceğiniz birçok seçenek olduğunu fark etmişsinizdir. JYSK olarak, yastık seçiminiz konusunda size her zaman tavsiyede bulunmaya hazırız, böylece ihtiyaçlarınıza, tercih ettiğiniz uyku pozisyonuna ve bütçenize uygun bir model bulabilirsiniz.

    Yorganınızın uyku kaliteniz üzerinde önemli bir etkisi olduğunu unutmayın, doğru yorganı seçme rehberimizi okuyun.

    Daha fazlasını keşfedin

    En iyi horlama önleyici yastıklar

    En iyi horlama önleyici yastıklar

    Yastık Kılavuzu

    Yastık Kılavuzu

    Hangisi daha iyi: Ördek tüyü mü yoksa kaz tüyü mü?

    Hangisi daha iyi: Ördek tüyü mü yoksa kaz tüyü mü?